Indrukwekkende opening van festival Who’s Next

Speciaal voor Who’s Next is de 15 jarige Samantha Hiemstra de uitdaging aangegaan om een recensie te schrijven over het openingsconcert van Who’s Next! Lees hier het resultaat:

In 1928 ging “Die Dreigroschenoper” in Berlijn in première. Geschreven door Bertolt Brecht en Kurt Weill werd het een groot succes en volgde er door de jaren heen vele uitvoeringen over de hele wereld. Muziekensemble INSOMNIO vertolkt dit stuk in samenwerking met vier Duitse zangers, een verteller en een groep Almeerse scholieren op een geheel eigen wijze.

De voorstelling is het openingsstuk van het kamermuziekfestival Who’s Next: Truth & Dare. Het festival is een jaarlijks festival in Almere en het thema van dit jaar, Truth & Dare, is dan ook terug te zien in dit stuk.

De Almeerse scholieren openen de avond met een presentatie van het muziektheaterproject waar zij de laatste paar weken aan gewerkt hebben. Door middel van liederen vertellen zij het verhaal en de moraal van het verhaal. Nadat de scholieren het stuk hebben ingeleid, brengt het ensemble samen met de zangers de muziekstukken ten gehore. De verteller verbindt tussendoor alle muziekstukken tot één verhaal. Tijdens de voorstelling heeft de muziek de voorhand en de verteller krijgt het voor elkaar om in zeer weinig woorden het verhaal duidelijk te maken. Je voelt de spanning opbouwen tijdens de muziekstukken wat in de drie Dreigroschenfinales tot een hoogtepunt komt.

2-web

Alle teksten worden in het Duits gezongen met Duitse ondertiteling op een scherm op de achtergrond. Deze ondertiteling is weliswaar niet altijd even correct en loopt niet altijd gelijk, maar is voor velen wel cruciaal voor het begrijpen van de tekst.

De zangers brengen de emotie van het stuk erg goed over en het is fascinerend om te zien hoe ze van personage veranderen door bijvoorbeeld alleen een jas uit te doen of een sjaal om te knopen.

Naderhand zingen de scholieren nog één lied in de foyer en benadrukken hier nogmaals mee dat er een kloof tussen rijk en arm is. Ze proberen mensen aan te zetten hierover na te denken.

Concluderend is het een erg mooie vertolking van een wereldberoemd stuk met indrukwekkende zang en muziek. Kortom, een geslaagde avond!

img_4476

Nieuws