Gewaagd en innovatief gitaarspektakel

 
Speciaal voor Who’s Next is de 15 jarige Samantha Hiemstra de uitdaging aangegaan om een recensie te schrijven over het Gitaarspektakel! Lees hier het resultaat:

Gewaagd en innovatief gitaarspektakel

Het is alweer de vijfde dag van muziekfestival Who’s Next en dat is de Jeugdorkestendag. Tijd voor het jaarlijkse gitaarspektakel, dit jaar onder de naam ‘Fear of the Dark’. De speciale gast solist van dit jaar is de Zweedse gitarist Johannes Müller.

Het concert wordt georganiseerd door stichting Gitaarorkest en dit wordt uitgevoerd door ruim 135 gitaristen die zowel alleen als in een ensemble spelen. Het concert begon met het muziekstuk ‘Rondo’ gespeeld door het gehele orkest. Een klassiek nummer geschreven door de Engelse componist Henry Purcell. Hierna speelde het gitaarduo Marion Schaap en Peter Constant het muziekstuk ‘Burengerucht op #67’ door de componist J. B. Vuurkamp. Dit is een pseudoniem, omdat de componist liever niet zijn naam aan dit stuk wilde verbinden. Dit was een zeer verrassend stuk, dat mensen laat nadenken over wat zij als muziek beschouwen waardoor het dus goed past bij het thema Truth & Dare.

Hierna werd door een gedeelte van de gitaristen een bewerking van de Dans van de Suikerfee uit de Notenkraker gespeeld. Naast een groep gitaristen spelen Anneloes van Hout en Rosa van Ginneke de melodie door middel van verschillende glazen en flesjes, die tot een bepaald niveau met water zijn gevuld. Deze creatieve inval geeft een spectaculair effect aan het welbekende lied. Hierna speelde solist Johannes Müller een aantal liedjes samen met een gedeelte van het orkest en een solonummer. Hoewel zijn talent absoluut niet te betwijfelen is, miste ik voornamelijk in zijn solonummer een soort spanningsopbouw, waardoor het leek alsof het stuk nogal in herhaling viel.

Vervolgens werden nog verschillende andere muziekstukken gespeeld door een gedeelte van het orkest. Kirsten Gerritsen zingt Hijo de la Luna, begeleid door het orkest. Het lied werd op het scherm naar het Nederlands vertaald, waardoor het lied dat iedereen kent ineens een andere lading krijgt. Tijdens Light of the Seven zijn alle gitaristen weer tegelijkertijd te horen. Daarna spelen ze een eigen versie van Fear of the Dark van Iron Maiden. Er werd daarbij gebruik gemaakt van 2 elektrische gitaren, waardoor de stijl van het origineel toch een beetje in de eigen versie terug kwam.

Als finalenummer speelden alle gitaristen samen La Bamba. Het is leuk om te zien hoe mensen die normaal gesproken nooit samen spelen, nu ineens een volwaardig orkest vormen.
Dit gitaarspektakel geeft het thema ‘Truth & Dare’ goed weer, gewaagd en innovatief uitgevoerd!

Nieuws